ALEXANDER BOGDAN ADAMESCU

ALEXANDER BOGDAN ADAMESCU

 Locul nasterii: Bucuresti,Romania

Data nasterii: 6 mai 1978

Cetatenie: romana,germana

Ocupatie: om de afaceri

Alexander Bogdan Adamescu este un controversat om de afaceri româno german. Fiul lui Dan Grigore Adamescu, Alexander a ocupat funcții de conducere între 2006 și 2013 în cadrul concernului The Nova Group (Flamingo InternationalAstra AsigurăriRomânia LiberăUnirea Shopping Center, hotelurile Lido, Rex-Mamaia, Pullman) deținut de tatăl său. Din septembrie 2013, acesta se stabilește la Londra. În 2016, autoritățile române emit un mandat european de arestare pe numele său, Adamescu fiind acuzat de mituirea unor judecători români.

Alexander Bogdan Adamescu, fiul lui Dan Grigore Adamescu și al Carlei Adamescu, s-a născut în 1978 în București, într-o familie înstărită. În 1978, la vârsta de 30 de ani, tatăl sau, Dan Grigore Adamescu, ce lucra ca șef de serviciu la I.C.L “Universul-Consignația”, o întreprindere ce gestiona bunuri de consum venite din export – precum țigări, măsline, cafea, whisky – pleacă în Germania Federală pentru tratarea unei tumori  ce nu putea fi operată în România.

Stabilit în Germania, Alexander Bogdan Adamescu obține cetățenie germană și urmează cursuri liceale. Ulterior se mută la Paris pentru a studia filosofia. Își completează educația prin studii postuniversitare în economie, statistică și matematică la universități din Germania și Franța.

În 2005, Alexander Bogdan Adamescu pleacă la New York pentru a lucra ca cercetător la New York University și ca asociat al firmei de consultanță McKinsey.

În 2006, Alexander Bogdan Adamescu se întoarce în România și se implica în afacerile familiei. Prima funcție este de vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere al asiguratorului Astra Asigurări. Ulterior, acesta devine director general al Baumeister, o companie de construcții din grupul The Nova Group, cu o cifră de afaceri de €47 milioane în 2008.

În toamna lui 2009, Adamescu devine președinte al Consiliului de Administrație al retailerului de electronice, electrocasnice și IT&C Flamingo International. Ocupă funcția doar două luni, deoarece Flamingo intra în insolventa și este executat silit de către creditori.

În aprilie 2011, Adamescu devine președinte al Consiliului de Administrație al companiei hoteliere Intercontinental București (RCHI), administrator al hotelului omonim din București.

În același an, Adamescu îl înlocuiește pe Radu Mustățea ca președinte al Astra Asigurări și pornește un ambițios program de extindere peste hotare. Justificând alegerea fiului său ca președinte al Astra, Dan Grigore Adamescu explica că acesta este cel mai bine plasat pentru a prelua conducerea companiei, date fiind studiile sale din străinătate și experiența sa ca vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere al Astra.

Sub conducerea să, Astra Asigurări se instalează ca cel mai mare asigurator din România, cu venituri de peste 1 miliard de lei (2011) și cu o cotă de piață de 20%.

În 2012, la inițiativa lui Alexander Bogdan Adamescu, Astra se extinde în Slovacia, prin deschiderea unei primi sucursale la Bratislava. „Decizia de extindere pe piața din Slovacia face parte din planul strategic de dezvoltare pe care Astra și l-a propus pentru anul în curs. Pentru început, Astra Poistovna va activa pe segmentele de business în care asiguratorul român deține poziții importante pe piața din România: bunuri și clădiri, CASCO și RCA“,  declara atunci Alexander Bogdan Adamescu. Tot în 2012, Astra Asigurări deschide o reprezentantă în Georgia, condusă tot de Alexander Bogdan Adamescu.

În aprilie 2012, Adamescu este numit președintele consiliului de administrare al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

Adamescu a fost și membru în consiliul de administrație al Medien Holding, un joint venture în domeniul media intre Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) și The Nova Group. Compania este acționar principal în societatea „R”, care editează cotidianul „România Liberă”. WAZ este unul din cele mai influente trusturi media din Europa, cu un portofoliu de peste 180 ziare și reviste, peste 120 publicații comericale și 17 tipografii.

În 2013, Adamescu se mută la Londra și se înscrie la cursurile prestigioasei universități Royal Central School of Speech and Drama. Rămâne însă implicat în conducerea Nova Group. În septembrie 2017, Adamescu devine presedintele Consiliului de Administrație al magazinului Unirea Shopping Center din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *